Basınçlı Kumlama

Basınçlı kumlama günümüzde en çok kullanılan sistemlerden biri olsa da hakkında bilinen çok az şey bulunmaktadır.

Kumlama işlemi her geçen yıl daha a yaygın kullanılan sistemlerin başına kendisini göstermektedir. Bu sistem metalin kullanım ömrünü uzatmak adına gerçekleştirilen pasın ve kirin ortadan kaldırılmasında büyük öneme sahip olan sistemdir.

Metallerin zamanla korozyona uğraması hem ömrünü kısaltmakta hem de her geçen gün daha az verimle çalışmasına neden olmaktadır. Bu durum da işleri aksatmaktadır. Korozyonun ortadan kaldırılması ve bu gibi durumların önüne geçmek için ise kumlama işlemi yapılmaktadır.

Kumlama işlemi çeşitli şekilde yapılabilmektedir. Son zamanlarda en çok kullanılan sistemlerden birisi ise basınçlı hava kullanılarak uygulanmakta olan basınçlı kumlama yöntemidir. Bu yöntem sayesinde metaller üzerinde bulunan pas ve kirler temizlenip boyanması için pürüzsüz bir yüzey ortaya çıkarılmış olur.

Kumlama işleminde deniz kumu kullanılarak yapılmaktadır. Bu kumlar sayesine yüzeye büyük bir basınç oluşturularak metalin pürüzsüz hale getirilmesi sağlanmaktadır. Farklı çeşitlere sahip olan bu işlemde en çok kullanılan basınçlı kumlama makinaları olmaktadır. Bunun haricinde ise ıslak kumlama yapan ve tamburlu kumlama yapan çeşitleri de bulunmaktadır.

Kumlama işleminin yapılmasında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Bu unsurların en başında işlemin gerçekleştirilmesi ardından metalin paslanma açısından açık hale gelmesidir. Bunun önüne geçmek adına işlemin gerçekleştirilmesi arından hızlı bir şekilde boyama işleminin yapılmasıdır.

Basınçlı Kumlama İşletim Sistemi Nedir?

Basınçlı kumlama kabini günümüzde yavaş yavaş yaygınlaşmakta olan ve pürüzlü alanların düzeltilmesi için kullanılan makinelerdir. Bu makineler aracılığı ile birçok cihazın daha sağlıklı çalışması sağlanmakta ve pürüzlü yüzeylerin daha pürüzsüz hale gelmesi sağlanmaktadır.

Kumlama işlemi yapılırken alanın pürüzlerinden, kirinden ve pasından arındırmak için kullanılan sarf malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeler adından da anlaşıldığı üzere deniz kumu kullanılarak yapılmaktadır. Bunun yanı sıra farklı sarf malzemeleri de kullanılmaktadır. Bunlar daha köşeli ve daha hızlı şekilde etki edecek olan çelik grit, dere kumu ve alüminyum oksit gibi ürünler olabilmektedir. Bu ürünler deniz kumundan daha büyük olması nedeni ile daha geniş alanlarda daha kolay şekilde amacını gerçekleştirmektedir.

Seyyar basınçlı kumlama makinası kullanımının her geçen gün daha da artmasının ardından bu cihazların işletim sistemleri de merak konusu olmaktadır. Seyyar olarak kullanılabilecek cihazlara ev sahipliği yapan bu sanayi ürünü, yoğun hava basıncını kullanarak kumun metal üzerine fırlatılmasını sağlamaktadır.

Kumlama işlemi gerçekleştirilen istenilen etkiyi yaratmak adına belli bir basınçta belli bir süre uygulamanın yapılması gerekmektedir. Basınçlı kumlamanın yapılmasında farklı yüzeyler için farklı basınçlar uygulanması gerekmektedir. Ancak günümüzde en çok kullanılan basınçlar genellikle 6-8 bar basıncında olmaktadır. Aynı zamanda bu basınç yoğunluğunda genellikle 3-4 dakikalık bir işlem yapılarak kumlama işlemi tamamlanmaktadır.

Basınçlı Kumlama Makinası Fiyatları ve Özellikleri

Basınçlı kumlama makinesi fiyatları en çok araştırılan ve merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Bu makinelerin fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Makinelerin özelliklerine bağlı olarak farklı fiyatlandırmalar oluşabilmektedir.

Basınç kullanarak kumlama yapan cihazlarda farklı özellikler bulunmaktadır. Özellikler genellikle kullanım alanına göre seçimlerde farklılık göstermektedir. Kumlama işleminin uygulanacağı alanın büyüklüğü ya da korozyonun durumuna bağlı olarak özellikler değişiklik göstermektedir.

Kumlama cihazlarında kullanımda ilk dikkat edilecek şey ise kompresör seçimidir. Bu seçimin dikkatle yapılması gerektiği bilinmelidir. Basit matematiksel işlemler ile bu cihazların kullanım şekilleri ve hangi alana hangi basınçlı sistem kullanılması gerektiği belirlenebilmektedir.

Basınçlı kumlamanın yapılmasında uygulanan hava basıncı ile cihaz ucunda bulunan nozulun çapı doğru orantılı şekilde çalışmaktadır. Basınç ne kadar fazla verilecek ise nozulun çapının o kadar büyük olması gerekir. Bunun için de işlemde kullanılması gereken basıncın değeri bilinmelidir.

Kompresör seçiminde ise dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi de zamanla aşınacak olan nozul ucunun daha fazla hava sarfiyatına neden olacağıdır. Aşınma sonrasında basınç harcaması daha çok gerçekleşmektedir. Bu nedenle de uzun süreli kullanımlarda nozulun aşınması ile kompresör basıncının değerlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Basınçlı makinaların seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Bütün bu unsurlara dikkat edilerek yapılacak olan seçimlerde uzman olan kişiler ile görüşmek seçimi daha kısa zamanda tamamlanmasına yardımcı olacaktır.