Boru Kumlama

Endüstriyel alanda kullanılan veya binaların dış cephelerinde bulunan pek çok metal ve plastik yüzey zamanla aşınır ve korozyona uğrayabilir. Genellikle korozyon ve aşınma süreçleri rüzgâr nemli hava yağmur ve benzeri doğa olayları neticesinde gerçekleşir. Özellikle metal yüzeyler zamanla korozyona uğrayarak paslı bir görünüme bürünürler. Korozyona uğrayan yüzeyler genellikle kumlama yöntemi ile eski haline getirilebilmektedir. Boru kumlama işlemi de benzer olarak yapılır. Kumlama için gerekli olan makina yüksek basınç altında çalışarak kuma benzer aşındırıcı bir malzemeyi yüzeye püskürtülür. Müziğe püskürtülen bu malzeme ile yüzeyde bulunan korozif yüzey aşınmaya başlar ve temiz yüzey ortaya çıkar. Bu sayede yüzeyler hem boyanmaya hazır hale gelir hem de eskisi gibi yeni bir görünüme sahip olur. Boru kumlama işlemleri için alanında uzman kişilerin çalışması oluşabilecek bir kazanın da önüne geçecektir. Boru kumlama için tasarlanmış olan ekipmanlar genellikle farklı çaplarına sahip boruları kullanmaya elverişli bir mekanizma barındırır.

Sanayide kullanılan pek çok ekipmanı hava şartlarından etkilenmesi sonucu oluşan bu korozyon ve paslar kumlama işlemleri ile gideriliyor. Bu sayede kullanılan pek çok borunun da ömrü uzatılmış olur. Ayrıca daha yeni bir görünüme sahip olması istenilen bu ekipmanların yüzeyleri kumlama ile aşındırarak boya tutabilecek bir kıvama gelir. Kumlama işlemlerinin verimli olabilmesi için kullanacak yüzeye yüksek basınç uygulanarak aşındırıcı malzemenin püskürtülmesi önemlidir. Uygun basınç ve mesafe ile püskürtülen aşındırıcı malzeme boru yüzeyindeki pas ve kiri sökerek alt tabakada bulunan yeni yüzeyin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca pürüzlü hale getirilen yüzeyin boya tutma kapasitesi de artmış olur. Özellikle bu sayede malzemeler uzun ömürlü olabileceği gibi yeni gibi görünmeleri de mümkün olmaktadır.

Boru Kumlama Neden Yapılır

Kumlama, çelik üzerindeki pası, boyayı veya yağı çıkarmak için çelik veya metalde kum püskürtülen bir işlemdir. Kumlama, çeliği temizlemek için kullanılan benzer bir hizmettir. Bununla birlikte, kumlama, çelik boru ve tüpleri temizlemek için küçük çelik bilyeler kullanılarak yapılır. Çelikte benzersiz bir doku oluşturduğu ve boyanın daha iyi tutunmasını sağladığı için kumlama pek çok alanda kullanılan popüler bir yöntemdir. Boru kumlama işlemi oldukça hızlıdır, uygun maliyetlidir ve çelik yüzeyleri sonraki işlemler için hazırlar. Boru kumlamadan sonra boya çeliğe daha iyi yapışır, galvanizleme daha da güçlüdür ve imalat çok daha basit hale gelir. Kum püskürtme, yeni çeliğe hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, böylece kusurlardan arınmış pürüzsüz bir yüzey elde edersiniz. Boru kumlama, çelik boru veya borunun astarlanmadan, toz boyayla kaplanmadan veya boyanmadan önce pastan, boyadan veya yağdan arındırılmasını gerektiren uygulamalarda herhangi bir endüstri tarafından kullanılır. Kumlama hizmetleri ucuzdur. Ayrıca, çelik borulardaki pası veya boyayı çıkararak ve yeniden kullanarak paradan tasarruf edebilirsiniz.

Özellikle metal yüzeylerde meydana gelen ve zamanla daha da kötü bir görüntüye sebep olabileceği gibi malzemenin yapısını bozan korozyon bu sayede temizlenmiş yani bertaraf edilmiş olur. Özellikle kumlama işlemi için gerekli olan yüksek basınçlı jetler sayesinde kumlama işlemleri çok daha hızlı gerçekleştirilebilmektedir. Endüstriyel alanda pek çok farklı çapa sahip borular bu sayede yenilenir ve tekrardan tesiste işleme alınır. Boru kumlama ve benzeri aşındırma işlemleri için gerekli olan makinalar yüksek basınç altında bu aşındırıcı malzemeleri püskürterek yüzeyinin temizlenmesini sağlıyor. Pek çok firma korozyona uğrayan veya paslanan yüzeyleri için bu sistemleri tercih ediyor ve genellikle belirli periyotlarla bu işlemler alanında uzman kişiler tarafından tekrar ediliyor.

Basınçlı Kumlama

Basınçlı yıkama ve kumlama arasında basınçlı yıkama, bir yüzeyden yağ veya gres gibi kirletici maddeleri çıkarmak için daha iyi bir iş çıkarabilir. Ancak yüzeyde mevcut boya varsa veya yüzey düzgünse kumlama, ürün yüzeyindeki boyayı çıkaracağı ve yüzeyde profil oluşturacağı için en doğrusu olacaktır. Profil, boyanızın ürün yüzeyine daha iyi yapışmasını sağlar ve bu da yüzeye uyguladığınız boyadan daha iyi performans alma potansiyeli sağlar. Bir aşındırma maddesi, basınçlı yıkamayı düşünüyorsanız bir yüzeyin profilini çıkarmaya yardımcı olabilirken, tipik olarak mevcut kaplamayı da çıkarmaz, bu nedenle yüzey yeniyse basınçlı yıkama veya kumlama potansiyel olarak işe yarayabilir.

Boru kumlama işlemleri de basınçlı yıkama örneği olarak gösterilebilir. Yüksek basınç ile püskürtülen aşındırıcı malzeme sayesinde korozyona ve paslanmaya uğramış olan boru yüzeyi kolaylıkla temizlenebilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken koruyucu ekipmanların yapan kişi tarafından giyilmesi ve kullanılması önemlidir. Pek çok tesis boru kumlama yöntemi sayesinde boru yüzeylerini kolaylıkla temizlenebilme imkanına sahip olacaktır. Basınçlı yıkama, kumlamadan daha hızlıdır ve genellikle başlangıçta daha ucuza mal olabilir, çünkü su aşındırıcı kumlama ortamına kıyasla tipik olarak daha ucuzdur. Basınçlı yıkama, kirleticilerin ürün yüzeyinden çıkarılmasında daha etkili olabilir. Basınçlı yıkama, çok yüksek bir basınç kullanılmadığı veya dar bir basınçlı yıkama ucu kullanılmadığı sürece genellikle alttaki yüzeyi değiştirmez. Basınçlı yıkayıcılar, püskürtme potası, kompresör ve püskürtme ortamına kıyasla daha az maliyetlidir.