Çelik konstrüksiyon kumlama çeliğin kullanımından kaynaklı olarak kullanılamaz hale gelmesini engellemek üzere uygulanan bir yöntemdir. Sanayi devrimiyle birlikte çelik konstrüksiyonun giderek yaygınlaşması bu malzemenin kullanımında yeni çözümler üretilmesini gerekli kılmıştır. Kumlama da bu yöntemlerden biri olarak ortaya çıkmıştır.
Çelik konstrüksiyon kumlama için kullanılan birden fazla malzeme bulunur. Silis, bazalt ve grit çelik konstrüksiyon sistemlerinin kumlama işleminde kullanılan yaygın malzemelerdir. Kumlama yöntemleri, işlemin uygulanacağı materyalin özelliklerine göre belirlenir. Bu malzemelerin metaller üzerinde yarattığı etkiler birbirinden farklıdır. Kumlama şiddeti de işlemin yapılacağı malzemenin belirlenmesinde etkilidir.
Çelik konstrüksiyon sistemlerinin kumlama işleminde kullanılan malzemelerden silis hafif şiddette kumlama yapılacağı zaman kullanılır. Silis kumu ince yapılı pek çok çeşide sahiptir. Özellikle ince saclarda hafif şiddetli kumlama işleminde tercih edilir. Çelik konstrüksiyon kumlama için kullanılan bazalt kumu tozuması az denebilecek düzeyde olan bir malzemedir. Bu malzemenin yaygın kullanım alanı kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerdir.
Çelik konstrüksiyon sistemlerini kumlanırken tercih edilen grit ise kumdan ziyade demir cürufu olarak nitelendirilebilir. Kumlama gücü oldukça yüksek olan grit, tozuması en az olan malzeme olarak ön plana çıkar. Bu malzeme çoğunlukla henüz üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının kumlanmasında kullanılır. Ayrıca belli ölçülerdeki kesme ve kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması için de tercih edilir. Grit otomatik makinelerde kullanılan bir çelik konstrüksiyon kumlama malzemesidir.
Çelik Konstrüksiyon Kumlama Nasıl Yapılır? Kumlama Çeşitleri Nelerdir?
Çelik konstrüksiyon kumlama, kuma benzeyen, ancak halk arasında bilinen kumdan çok farklı olan malzemelerin farklı çeşitleriyle çelik ve metal sistemlerin üzerine uygulanan bir yöntemdir. Otomatik kumlama ve manuel kumlama olarak iki şekilde gerçekleştirilir. Çelik konstrüksiyon sistemleri özel kum malzemelerin yüksek basınçlı hava ile metale çarptırılmasıyla gerçekleştirilir. Kumun metale çarpmasıyla, metalin yüzeyi mikron ölçeğinde aşınır. Aşındırma sonucu metalin yüzeyindeki istenmeyen maddeler kazınarak çıkarılmış olur.
Otomatik makineler kumlama işleminin daha hızlı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Küçük boyutlu kumlama malzemelerinin kullanımına elverişli olan otomatik makineler, büyük malzemeler için aynı fırsatı sunmaz. Otomatik kumlama bu yönüyle her zaman kullanıma uygun olmayabilir. Dolayısıyla yakıt tankı, çelik köprü veya yerinde kumlama yapılması gerekin diğer büyük ölçekli işlerde bu sistemden faydalanmak mümkün değildir.
Manuel kumlama ise her yerde gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Genellikle büyük kum malzemeleriyle yapılsa da her kum çeşidi için uygulanabilir bir yöntemdir. Manuel kumlamada yüksek basınçla çalışan kumlama makinesi, kompresör ve hortum gibi ekipmanlar kullanılır. Çelik konstrüksiyon sitemleri bu yöntemle kumlandığında toz çıkma ihtimali olması, manuel kumlamanın dezavantajıdır. Ancak bu işlem ıslak kumlama metoduyla yapıldığında toz çıkarmadan kumlama yapmak mümkündür.
Çelik konstrüksiyon sitemlerinin üzerine özel bir yöntemle gerçekleştirilen ıslak kumlama oldukça faydalı bir alternatiftir. Islak kumlama yöntemi aynı zamanda ahşap ve fiber sistemlerde de uygulanır. Bununla birlikte insan nüfusunun yoğun yoğun olduğu kent merkezlerindeki inşaatlarda sıva kaldırma, kazıma, duvar temizleme, doğal taş ve mermerde eskitme yapmak gibi amaçlarla da kullanılan bir kumlama yöntemidir.
Çelik Konstrüksiyon Kumlama Ne İşe Yarar? Çelik Neden Kumlanır?
Çelik konstrüksiyon kumlama, çelik sistemlerin zamanla paslanması ve korozyona uğramasından dolayı ortaya çıkacak sorunları önlemek adına yapılır. Çelik çeşitle maddelerle etkileşime girdiğinde oksitlenir ve paslanma gerçekleşir. Paslanma ise çeliğin ömrünü kısaltır. Çünkü paslanan çelik bir süre sonra çürüyecek ve kullanılamaz hale gelecektir. Özellikle yağmur suyu ve deniz suyuna ile etkileşimi olan yerlerde bulunan çelik sistemlerde bu sorunla karşılaşma oranı daha yüksektir.
Çelik konstrüksiyon kumlama, çeliğin uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Çelik sistemlerin sık sık yenilenmesi ekstra maliyete neden olduğundan kumlama işlemi ekonomik açıdan avantaj sağlar. Kumlama işlemi ile çelik ilk görünümüne kavuşturulur ve bulunduğu mekânlarda daha güzel bir görüntü yaratır. Bu nedenle kumlamanın birden fazla faydası bulunur.
Çelik konstrüksiyon sistemler kumlandığında pas ve korozyona karşı hassaslaşır. Dolayısıyla kumlama işleminin ardından vakit kaybetmeden boyama işleminin yapılması son derece önemlidir. Çelik konstrüksiyon kumlama işleminden geçtikten sonra kesinle nemli bir ortamda bulunmamalı ve en kısa sürede boyanarak hava ile teması kesilmelidir.