Köprülerin ne kadar önemli inşalar olduğunu geçmiş tarihimize baktığımızda görmemiz mümkündür. İnsanların, taşıtların, trenlerin dağları, denizleri, yolları ve buna benzer tüm engelleri aşmasında köprülerin payı büyüktür. Ülkelere sağladığı ekonomik gelir yadsınamaz derecededir. Ulaşımda en önemli yapılardır köprüler.
Köprülerin yapım maliyetleri de diğer yapılara oranla daha yüksektir. Fakat ulaşım ağındaki kolaylık ve zaman yönünden olumlu etkisi, ulaşımda maliyeti azaltması gibi faktörlerden dolayı günümüzde de köprü inşasında hızlı bir artış devam etmektedir. Bu artıştan dolayı düşük maliyetli köprü inşaatı firmalar tarafından büyük önem kazanmıştır.
Köprülerdeki bu artış ile birlikte köprülerin inşasında daha ekonomik ve daha güvenli bir şekilde tasarlanması, köprü yapımında kullanılacak malzemelerin tipi ve imalatı inşaat sektöründe çok önemli bir çalışma alanı yaratmıştır. Köprülerin üst katmanlarında genellikle çelik ve beton malzemeler tercih edilmektedir.
Köprüler, üzerindeki trafik akışının yoğunluğu, beşeri faktörler, doğa olayları, su ve nem gibi nedenlerden dolayı zamanla yıpranmaya başlar. Çelik yüzeyinde paslanmalar, betonunda çatlaklar, zemininde kirlenmeler gibi istenmeyen durumlar meydana gelir. Bu durumda köprülerin bakımı, tamiri ve onarımı çok ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Onarım görecek köprülerde işleme başlamadan önce de yüzey temizliğine dikkat edilmeli ve bu aşamada köprü kumlama yöntemi uygulanmalıdır. Bu kumlama yöntemi ile köprünün bölümlerinde oluşan kir, pas, yağ gibi istenmeyen partiküller temizlenmiş olur. Yüzey temizliği yapılmış olan bir köprünün de onarımı daha kolay olur.
Köprü kumlama işleminde yüksek basınçlı kumlama makinesi ile temizlenecek yüzeye püskürtme yapılır. Böylelikle yüzeye hızlıca çarpan parçacıklar yüzeydeki artık maddelerin kaybolmasını sağlar. Kumlama yöntemi birçok açıdan fayda sağlar. İşlem yapılacak yüzeyin arınmasının yanında daha kaliteli bir onarım işleminin yapılmasına olanak verir.
Köprü Kumlama Aşamaları
Üzerindeki yük düşünüldüğünde köprülerin de zamanla hasarlı duruma geldiğini söyleyebiliriz. Betonların parçalanması, demirlerin görünür hale gelmesi, boyanın kalkması gibi birçok hasar nedeni sayılabilir. Trafiğin yüksek olduğu köprülerde güvenlik açısından bu hasarların onarılması oldukça önemlidir. Bu durumda köprü güçlendirme işlemleri zamanında ve aksatılmadan yapılmalıdır. Güçlendirme öncesi yapılacak olan köprü kumlama da bu aşamaların en önemli parçalarındandır.
Kumlama işlemi, kumlama kumunun yüksek basınç ile birlikte metal yüzeye çarptırılması uygulaması olarak tanımlanır. Kumlama kumu temizlenmek istenen yüzeye çarptırıldığında yüzeyde çok küçük boyutlarda aşınmalar meydana gelir. Bununla birlikte yüzeyde bulunan kir, pas, yağ gibi artık maddeler temizlenmiş olur.
Boya yapılacak yüzeyin hazırlığında kumlama işlemi çok önemlidir. Eğer açık alanlarda kumlama işlemi yapılacaksa bunun için kumlama kazanları gereklidir. Kumlama kazanları sayesinde köprü, gemi gibi büyük yapıların kumlama işlemleri yapılmaktadır. Oldukça küçük ve kapalı olan kumlama kabinleri de yer sorunu yaşayanlar için iyi bir alternatiftir.
Kumlama uygulaması ne kadar profesyonel olursa olsun boyama işleminin de aynı şekilde profesyonelce yapılmasına dikkat edilmelidir. Boyama işleminde iğne ucu kadar bir alan bile kalsa bu alan hava ile temas ettiğinde korozyon başlar ve bu korozyon metale yayılır. Bu nedenle boya işlemlerinin profesyonel gereçler ile gerçekleştirilmesi oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Kumlama işlemi boyama yapılacak alanın tamamıyla temizlenmesini sağlamaktır. Bunun yanında bir de uygulanacak boyanın metal yüzeylerinde tutunabilecekleri pürüz ve gözeneklerin oluşturulmasıdır. Kumlama işlemi tıpkı zımpara kağıdında olduğu gibi pürüzlülük sağlamak için kullanılır. Uygulanan boyaların metal yüzeylerinde kimyasal bir tepkime ile yapışmaları mümkün değildir. Bu nedenle yapışma işleminin tam sağlanabilmesi için zemine uygun aşındırıcılar ile zeminin pürüzlendirilmesi gerekir.
Köprü Kumlama Ve Kumlama Makinesi
Kumlama makinesi seçimi kumlama aşaması kadar önemli bir konudur. Hangi yüzeye yapılacaksa, yüzeyin özellikleri dikkate alınarak, yüzeye uygun malzemeler kullanarak kumlama işleminin yapılması önemlidir. Köprü kumlama uygulamasında da hasarlar iyi tespit edilmeli, iyi bir değerlendirme yapılmalı, güvenlik ihmalini ortadan kaldırmak için detaylar üzerinde durulmalıdır.
Genellikle üzerinde kesme ya da kaynak işlemi görmemiş profil, çelik, sac malzeme elemanları veya belli bölümlerinde kesme, kaynak gibi işlemler görmüş çelik malzemelerin kumlama işlemlerinde otomatik kumlama makinesi uygulanır. Bununla birlikte mikron düzeyindeki metal parçacıkların kumlanmasında tribünlü otomatik kumlama makinesi kullanılır. Bu tür otomatik kumlama makineleri büyük yapıların kumlanmasına imkan vermezler. Otomatik makineler ile çelik köprülerin kumlanması yapılamaz.
Köprü kumlama işlemlerinde kumlama makinesi önemli bir yer tutar. Bu makinelerin profesyonel ekipler tarafından kullanılması gerekir. Zamandan ve ekonomik açıdan tasarruf etmek için bu makinelerin kumlama işlemi esnasında payı büyüktür.
Kumlama makineleri birçok sektöre hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Boya ve kaplama öncesi hazırlık, pürüzlendirme, yüzey temizliği gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kumlama işlemini yapan uygulayıcıya da kumlama makinesi operatörü denir. Kumlama makinesi özel bir araçtır. Bunun için içerisine konacak malzemelere dikkat edilmesi gereklidir. Kumlama makinesi içine konacak malzemelerin seçiminde doğru tercihler yapılmalıdır.