Kumalam boya firmaları

Kumlama Boya Firmaları | Kumlama boyama nedir? Kumlama boyama, metal yüzeylerin temizlenmesi faaliyetlerinde kullanılan bir işlemdir. Yüzeydeki yağ ve pas gibi negatif unsurların temizlenmesi için bir miktar aşındırma işlemi uygulanır. Yüzey yapıları üzerinde belirli gözenekler açılması ile yüzeyler boyama işlemlerine hazır hale getirilir. Belirli ölçülerde kullanılan malzemeler ile yapılan kumlama işlemleri, çelik ve alüminyum gibi yüzeylerin yanında bakır, saç, beton ve mermer gibi diğer birçok yüzeyler için de kullanılmaktadır. İlgili süreçlerde, yüksek presleme ve basınç özelliği yer alır. Bu özelliklerde dikkat edilmesi gereken nokta ise ince malzeme seçimi olmaktadır. Malzemenin hem aşındırma faaliyetlerine dayanması hem de yüzeyin yıpranmamasına yönelik yer alması beklenir. Bu kriterlere uygun olarak seçilen malzemeler, kumlama boyama işlemlerine konu olur. İlgili işlemlerde kullanılan malzeme türleri;

İnce kum maddesi
Silis kum yapısı
Çelik bilye malzemesi
Girit
Plastik hammadde parçaları

gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin kullanımı olarak ise birtakım ölçü standartları yer almaktadır. Bu ölçü standartları;

SA 1/2
SA 1
SA 1 1/2
SA 2
SA 2 1/2 …

Şeklinde devam eden sayı dizilerini içeren ölçü miktarları olarak yer almaktadır. Yüzeyin aşındırılma işlemi ve isteğine göre tercih edilen ölçüler, yüzeydeki pas ve kirin alınması işlemine yönelik ise SA 1/2 ölçüsü kullanılır. Eğer yüzey üzerinde kalıplaşmış boya unsurlarının temizlenmesi gerek ise SA 2 1/2 ve üzeri ölçüler uygulanır. Ek olarak tortulaşmış bir maddenin giderilme işlemi yapılıyor ise SA 3 ölçü miktarı ve üzeri ölçüler kullanılabilmektedir.

Kumlama Boyama Nedir

Nasıl Yapılır?

Kumlama boyama, genellikle metal ürünleri üzerinde belirli bir zaman aralığı boyunca birikmiş ve istenmeyen maddelerin temizlenmesi işlemlerine yönelik bir faaliyettir. İlgili faaliyetin gerçekleştirilmesinde, çeşitli ölçü miktarı ve işlem teknikleri uygulanır. Ölçü miktarı, SA 1 SA 1/2… Şeklindeki ölçüler olmaktadır. İşlem teknikleri olarak ise uygulanacak tür ve malzemeye göre boyama işlemleri yapılmaktadır. Görünen yüzeye presleme tekniği ve aşındırıcı güçte yer alan fiziksel güç kullanımı uygulanmaktadır. Metalin öz yapısını ve ilk kullanıma yakın bir görünümün ortaya çıkarılmasını amaçlayan kumlama boyama, belirli işlemlerin tamamlanması ile beklemeye bırakılır. Bu esnada hava ile teması kesilmeli ve boyama işlemleri için nem almayacak bir şekilde korunmalıdır. Bekleme aşaması tamamlandıktan sonra boyama işlemlerine hızlı bir şekilde geçilmelidir. Aksi taktirde oksidasyon durumu yaşanabilir ve kumlama boyama yapılan yüzey, renk değişime maruz kalabilir. Ek olarak kullanılan malzemenin kalınlığı da önem taşımaktadır. Malzemenin ölçüsüne ek olarak uygulama işlemlerindeki incelik detayı, kumlama boyama yapılacak zemine yönelik olarak belirlenmelidir. Örnek olarak kumlama boyama işlemlerinde kullanılan çelik malzemesinin aşırı sert bir metal yüzeye uygulanmasında kullanılan malzeme kalınlığı ile daha fazla dikkat edilmesi gereken bir zemindeki kalınlığı aynı olmamaktadır. Bu noktada kumlama boyama yapılacak yüzeyin öncelikle araştırılması, istek ve ihtiyaçların belirlenmesi ve dikkatli bir şekilde kumlama boyama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kullanılan malzemenin ölçüsü ve kalınlığı kadar malzemenin kalitesi de önemlidir. Bu noktada malzemenin kalitesine yönelik;

Dünyada kabul görmüş standartlara uymak (derecelendirilmiş ölçüler, miktarlar vb.)
İsveç standartlarınca uygulanan SA (Sweeden Airblast) derecesini kullanmak
Süpürme, pürüz temizleme ve derinlemesine aşındırma gibi işlemler uygulamak
Yüksek düzeydeki kumlama boyama işlemlerinde, makine desteği sağlamak

gibi süreçlere dayanaklı olan malzeme seçimleri yapılmalıdır. Gerekli süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi ile kumlama boya nasıl yapılır? Sorusunun cevabı verilmiş olur.

Kumlama Boya Nasıl Yapılır

Kumlama Boya Çeşitleri

Kumlama boya çeşitleri, ölçü miktarları içeren ve uygulanan miktarların sonuç vermesine yönelik çeşitlere sahiptir. SA 1, SA 1 1/2 … Şeklinde devam eden ölçü birimleri, istek ve ihtiyaçlar temelinde kumlama boya çeşitleri unsurlarını içerisinde barındırmaktadır. Bu unsurlar;

SA 1: %80 oranında hafif temizleme kısmını içeren bir kumlama boya çeşidi özelliğine sahiptir. Yüzeysel temizlik işlemlerine konu olmakta ve bir süpürme faaliyetli olarak bilinmektedir.

SA 2: Genellikle çeliğin temizlenmesini ve kumlama boyama işlemlerini içeren SA 2, %80 oranında iyi temizleme özelliğine sahip bir kumlama boyama çeşididir. Yüzeyin önemli bir noktada temizlenmesi ve pürüzlerin giderilmesi işlemlerine sahiptir.

SA 2.5: Yüzeyin çok iyi bir derecede temizlendiği ve %96 oranında verim alındığı bir kulama boyama çeşididir. Yüzeyin ilk renginin ortaya çıkarıldığı SA 2.5 kumlama boyama çeşidi, En sık tercih edilen kumlama derecesi ve türüdür.

SA 3: %99 temizleme oranına sahip SA 3, aşındırma faaliyetinin en üst noktalarını içeren bir kumlama boyama çeşididir. Aşırı derin bir temizlik detayına sahip olduğu için genellikle pek tercih edilmeyen SA 3, uygulanan yüzeyin neredeyse ilk halinin geri geldiği bir işlem türü olarak da yer alır.

SA çeşitlerinde istenen bazı değerleri tutturmak, istek ve ihtiyaçları karşılamak el yordamı ile yapılan kumlama boyama işlemlerinde zorluk oluşturmaktadır. Bu noktada kumlama boyama makineleri sistemlerinin varlığı çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. 3 boyutlu özellikte yer alan makineler, entegreli bir yapı içerisinde türbin püskürtme işlemleri yapabilmektedir. İşlemlerin sistemli ve istenen hedeflere uygun yapılması ile birlikte ilgili yüzeyler, yüksek emiş ve çekiş unsurlarına sahip boya kabinlerine içerisinde yer almasına hazır bir hale getirilir.

Kumlama Boya Ekipmanları ve Firmaları

Kumlama Boya Ekipmanları

Kumlama boya ekipmanları olarak yer alan aletler, araç ve gereçler;

Kumlama nozulu
Kumlama alıcı-verici hortumları
Kumlama maskesi
Kumlama tulumu

gibi el yordamını ve becerisini içeren ekipman türleridir. Bu türlere ek olarak aletler;

Erkek ve dişi kurtağızları
Kumlama kurtağızları
Döküm yapılı kurtağızları
Uzun ve kısa kurtağızları
Kurtağzı contası
Kumlama hortumları
Kumlama pompaları
Emiş filtreleri
El tipi kumlama makinesi
Kumlama kabinleri
Kumlama kazanları
Kabinli kumlama makinesi
Vakumlu kumlama makinesi
Basınçlı kumlama makinesi

gibi alet ve makinelerdir. İlgili ekipmanları kullanımını ve kumlama boyama hizmetlerini içeren kumlama firmaları bulunmaktadır. Bu noktada kişisel yapılan kumlama işlemleri, belirli noktalarda detaylı ve uzman nitelikli faaliyetler gerektirdiği için tam olarak istek ve ihtiyaçları karşılayamama durumları mevcut olabilmektedir. Bu durumların engellenmesi için de profesyonel bir hizmet almanın gerekliliği söz konusudur. İlgili hizmetler noktasında kumlama boyama firmaları bulunmaktadır. Kumlama işlemlerinin eksiksiz olarak gerçekleştirilmesine yönelik hizmet sağlayan kumlama firmaları, gerekli ekipman ve personel tedariği ile birlikte kumlama boyama ihtiyaçlarını giderici bir yapıda yer almaktadır.